Motion

Fysisk aktivitet er alle former for bevægelse, der øger energiomsætningen. Fysisk aktivitet behøver ikke at være målbevidst træning, men det kan også være at cykle på arbejde, lege med børnene i haven eller ordne havearbejde. Fysisk aktivitet skal anvendes til at styrke knoglerne og muskelmassen. Derudover er der evidens, der beviser at fysisk aktivitet er forbyggende til mange livsstils sygdomme.
Sundhedsstyrelsen anbefaler man er fysisk aktive minimum 30 minutter om dagen. Aktivitetsniveauet skal være på moderat til høj intensitet niveau. Det vil sige at man ved moderat niveau vil opleve at man bliver forpustet, men stadig kan tale undervejs. Ved høj intensitet vil man opleve at blive forpustet, og have svært ved at føre en samtale. Sundhedsstyrelsen anbefaler man er aktiv mere end to gang om ugen, jo flere gange om ugen man er fysisk aktiv, jo flere sundhedsmæssige fordele har det. 
Billede 9.

Risikofaktorer ved inaktivitet – hvad gør det ved kroppen?
Hvert år antages det at der er ca. 4500 dødfald som konsekvens af fysisk inaktivitet. Det svarer til ca. 7-8% af alle dødsfald i Danmark. Det antages at dem der er fysisk inaktive dør i gennemsnit 5-6 år tidligere end fysisk aktive. Fysisk inaktivitet medfører ikke kun en lavere levealder, men øger også risikoen for flere følgesygdomme som apopleksi, hypertension, iskæmisk hjertesygdomme, diabetes, Osteoporose, tyktarmskræft, brystkræft og faldulykker ved ældre.
Hvad gør inaktivitet ved kroppen:
  • Nedsat muskelmasse
  • Øget risiko for åreforkalkning
  • Åndenød
  • Træthed og manglende overskud
  • Øget risiko for folkesygdomme
  • Nedsat kondition

Fordele ved at motionere:
  1. Mindsker risikoen for at blive syg: Regelmæssig motion holder kroppen sund og rask og styrker immunforsvaret
  2. Motion løfter depression: Vedholdenhed og svedfremkaldende motion er ligeså godt mod depression som medicin
  3. Forbedre læringsprocessen og sænker aldringsprocessen: Motion øger niveauet af hjernekemikalier og danner flere hjerneceller.
  4. Giver bedre selvværd og kropsopfattelse: Din krops ændre form når man dyrker motion, dette vil give et en bedre kropsopfattelse. Men også det at kunne se man kan løfte flere Kg i vægte eller løbe en KM mere end tidligere styrker selvtilliden
  5. Motion gør der euforisk: Ved at dyrke motion, frigives der endorfiner i kroppen, som er kroppens eget lykkehormon. Endorfiner virker ved at få hjernen til at udskille positive stoffer, og derved har man en mere positiv tankegang og man er i bedre humør.

Konklusion - opsummering af Claus’ symptomer – hvad kan motion hjælpe ham med:

”Claus har tendens til åndenød, søvnbesvær og hovedpine, og han kan få perioder med pressende fornemmelser ved brystet. Det bekymrer ham, at han er blevet tiltagende utålmodig og frustreret i forhold til børnene, og han oplever sig trist og tungsindig og har svært ved at overskue samværet med børnene.”
Da vi ved at Claus er moderat overvægtig, vil det for ham, ikke kun være gavnligt med at øge mængden af motion, men han er nødt til også at lave en kostændring, og øge mængden af motion til det anbefalede.
Ved at Claus oplever flere forskellige symptomer på dårlig livsstil, vil det være vigtigt at forklarer ham hvad motion gør ved kroppen, og hvorfor det er vigtigt for lige netop ham. Ved at Claus motiveres til at dyrke motion, vil han opleve bedre livskvalitet, både helbredsmæssigt men også på hjemmefronten.

Da vi under kost har skrevet at vi vil henvise Claus til diætist, vil diætisten kunne hjælpe ham med kostændring, men også med hvad han kan gøre for at dyrke mere motion. Det kunne også anbefales, at Claus får en personlig træner, der kan motivere ham til at komme afsted til træning, samt én der presser ham til og yde ekstra.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar