Kost

Billede 3.
Mennesket har brug for en række næringsstoffer, som omfatter fedtstoffer, proteiner, vitaminer, kulhydrater, mineraler og vand. Alle disse næringsstoffer får vi gennem de fødevarer vi indtager. Disse næringsstoffer vi indtager gennem føden, bruger kroppen til opbygning og vedligeholdelse af knogler, muskler, bindevæv, kirtler og blod.
Når vi indtager energi, er det vigtigt at dyrke motion, fordi vi på den måde holder en balance mellem den mængde energi vi indtager, og den mængde energi vi anvender. Hvis man indtager mere energi, end man forbrænder, vil man være i en positiv energibalance, som på længere sigt kan medfører overvægt. Hvis man indtager mindre energi end man forbrænder vil man være i en negativ energibalance, og man vil tabe sig. Derfor er det vigtigt at man spise varieret, og dyrker den mængde motion som sundhedsstyrelsen anbefaler. 

Overvægt:
Ordet overvægt beskriver en tilstand, hvor vægten er større end standard vægten (ideal- eller normalvægten). Hos overvægtige ses der at en unormal stor del af legemsvægt udgør fedt. Overvægt opstår når indtaget af energi er større end energiforbruget.

-       BMI
Der findes forskellige måder at vurdere graden af overvægt på. Den mest hyppige anvendte metode er BMI (Body Mass Index).

Billde 4

BMI er en metode der er let anvendelig, men der er mange ulemper, fordi den ikke kan skelne mellem muskelmasse og fedtmasse. Metoden fortæller heller ikke hvordan fedtfordelingen er fordelt på kroppen, som har stor betydning for risikoen for følgesygdomme.

Forskning viser at det fra et sundhedsmæssigt synspunkt, ikke er ligegyldigt hvor på kroppen fedtet placere sig. Når man måler talje: hofte-forhold, taler man bl.a, om æble- og pærefacon. Pærefaconen (Gynoid fedtfordeling), hvor fedtet er fordelt på hofter, baller og lår. Æblefacon (Android fedtfordeling), er hvor fedtet er lokaliseret omkring maven. Dette er den fedtfordeling som er forbundet med størst helbredsrisiko.
Måling af talje: hofte-forhold måles ved at talje omkredsen måles ud for navlen, og hofteomkredsen måles ved det tykkeste sted omkring hofterne.

Billede 5


Ved at anvende de to ovenstående metoder sammen vil man bedre kunne tage stilling til om en person er overvægtig eller ej.

Konklusion:
Da vi i casen får fortalt at Claus arbejder som kok, antager vi derfor at Claus er klar over hvilke fødevarer der er gode og sunde for kroppen. Derfor har vi valgt ikke at skrive om de 10 kostråd, da vi antager Claus er bekendt med dette, derfor er der blot lavet en henvisning til dem på siden. Da vi får oplyst Claus’ vægt og højde i casen, kan vi udregne hans BMI (27,79), men vi kan ikke vurdere om hans overvægt skyldes fedtmasse eller muskelmasse. Vi har taget udgangspunkt i de informationer vi har fået i casen, at Claus ikke dyrker motion, er kok, ryger og drikker, at Claus’ høje BMI skyldes fedtmasse.  
Vi ved at Claus har vært til helbredsundersøgelse ved sin praktiserende læge. Derfor mener vi at det er lægens pligt at henvise til diætist. Diætisten vil være den, der fortæller, hvad han kan ændre og hvilke goder det giver ham ved den ændring. Han skal motiveres til også et føre ”den gode kost videre” til børnene og være en fortaler for en sund livsstil; varieret kost


Ingen kommentarer:

Send en kommentar